10 augusti 2010

.. vi Alfapetade vidare

Jag och mina barn testade att spela Alfapet där vi skulle hitta på helt nya ord. Vi var tvungna att förklara vad det lagda ordet betydde, annars skulle vi inte få några poäng. Det blev roligt, fantasifullt och väldigt språkligt.

Att hitta på själva ordet var inte speciellt svårt. Däremot var det lite klurigare att komma på själva betydelsen. När vi hade spelat klart diskuterade vi hur vi hade kommit fram till några av våra förklaringar och vi var väldigt överens om att många av våra påhittade ord på något sätt påminde om ett ord som finns på riktigt, därav förklaringen. T ex så här:
  • brädlya - plats där du förvarar brädor
  • gozä - spännande berättelse (påminner om "essä")
  • raik - hur stockoholmare uttalar ordet rauk
  • goftravejas - mexikansk hatt (låter väldigt latinamerikansk om man säger ordet)
  • silg - en lila fisk med gröna fenor (silg påminner om ordet "sill")
  • vepå - en gardin (påminner om ordet "vepa")
Det var också oerhört lätt att lägga långa ord, vilket ibland kan vara svårt när man spelar med ordinarie regler. Ett roligt och snabbt spel blev det eftersom det inte blev några väntetider.

Har ni några funderingar på någon betydelse av orden här ovan är det bara att fundera och fråga i kommentarsfältet så ska ni få en förklaring :)

1 kommentar:

femfemman sa...

Kul.... får skolidéer direkt ... i st för att använda alfapet, så kan man ju låta varje barn ( eller i par ) hitta på var sitt ord och förklara det. Kreativt! Bra! Tack!