30 april 2009

King Kong - en diskussion om en bok

Det är precis tyst i klassrummet, det enda som hörs är ventilationstrumman som susar. Eleverna läser och vi har precis diskuterat vem King Kong var. En av eleverna läser Kirsten Boies bok "King Kong i skolan". Jag blev nyfiken och undrade om eleverna visste vem King Kong var. Nej ingen visste och snart diskuterade vi bl a följande saker: Den svartvita filmen. Hur länge sedan var det? Det som var läskigt då är kanske inte lika läskigt idag. Oj vad roligt det blev när de insåg skillnaden mellan den stora King Kong och det lilla marsvinet King Kong. Åh, sade en elev, vi har ett dataspel hemma och där finns det en apa som heter King Kong. Jag kommer tillbaka till det varje dag: Det vi vuxna ser som självklarheter är mång gånger inte självklart för eleven.

Det finns med andra ord väldigt mycket vi kan diskutera bara genom att diskutera en boktitel. Hur blir det när vi börjar att diskutera innehållet i en bok tillsammans med våra elever?
Bild: Elevbild

4 kommentarer:

Janne sa...

Ungefär som: Va´ kan Gunde Svan åka skidor?!, som en elev yppade vid den tiden han var programledare för fångarna på fortet. Björn Borg, det är ju underkläder...!
Hur använder man en sån? som eleverna frågade när de skulle spela in sina röster på kassettband...vana med CD/mp3...Säg LP och de fattar inget alls:-)
Vi lever i olika tider, men ändå har ungarna mina gamla idoler från högstadiet... Ozzi, Iron Maiden mfl.

Öpedagogen sa...

Min brors son sa: "Va kan man spela den på båda sidorna (LP skivan).... ;)

Mattehäxan sa...

Härligt! Skrattade gott åt Jannes kommentar här om Gunde Svan och Björn Borg. Å andra sidan så är det så att vi har olika referensramar, vare sig vi har olika nationaliteter, kommer från olika städer och byar, är tjejer och killar eller tanter och barn... Så inte att glömma och komma med all information (då vi inte har den) utan faktiskt försöka luska fram vad som redan finns. Frågan är ju ofta.."vem lär vem och vad?"

anne-marie körling sa...

Man ska diskutera så mycket man bara kan - jag gillar det jag läser här, Anne-Marie