30 januari 2009

Professionalism

Diskuterade idag om att vara professionell i sin yrkesutövning. En förälder i skolan har lantbruk och i deras ladugård släpps inga outbildade in för att ta hand om korna när bonden är sjuk, ledig etc (om nu bönder är lediga ;D). Vi diskuterade vidare det otroliga i att elever i dagens skola kan få en vikarie som inte är utbildad, utan "plockad direkt från gatan" medan korna i en ladugård kräver utbildad personla - ehhh?? Hur står det till i det svenska samhället egentligen? Vi låter inte outbildade människor vikariera för läkare, tankdläkare, advokater, poliser, brandmän etc, men våra barn, vår framtid, där kan vem som helst släppas in ... Jag tror aldrig att vi kommer att bli en profession - aldrig så länge vem som helst kan vara vikarie i en skolklass!!

Tänker jag som känner mig som öns största pessimist idag.

5 kommentarer:

Erica sa...

Amen!
Håller så fullständigt med!

annemarie korling sa...

Väldigt känsligt ämne - men nog är det märkligt. Men här tror jag skolan inte förstår eller kan genomföra sitt uppdrag fullt ut - vikariefrågan är aldrig riktigt uppe till diskussion. A-M

Öpedagogen sa...

Visst är det en känslig fråga men ingen förändring kommer att ske om inte frågan tas upp till diskussion.

Morrica sa...

Till sidst och syvende torde det handla om huruvida man ser på skolan som en miljö för utveckling och lärande, eller en miljö för förvaring av unga individer tills de blir stora nog att bli produktiva.

Huh, jag är bestämt svartsynt idag också

Öpedagogen sa...

Morrica - där slog du huvudet på spiken!!! Vad har samhället och dess invånare egentligen för syn på skolan och vad skickar vi som arbetar i skolan ut för signaler ???